Κριτική Άλφα βήτα τορορό

 Άλφα βήτα τορορό

                                                    Της Αναστασίας Αγραφιώτη

     Η Παιδική Ποίηση, θεωρείται απαραίτητη για το παιδί από την βρεφική ,ακόμη, ηλικία. Ως βρέφος, το συνοδεύουν τα ταχταρίσματα και τα νανουρίσματα. Αργότερα, στα χέρια του παιδαγωγού, γίνεται, πλέον, πολυεργαλείο για την αισθητική του απόλαυση και τη γλωσσική του καλλιέργεια. Ωστόσο, η έκδοση ποιητικών συλλογών για παιδιά, είναι σπάνια, παρόλο που ζούμε στη χώρα ενός λαού ποιητάρη.

Γι’ αυτό, με χαρά υποδεχόμαστε, κάθε νέα έκδοση ποιητικής συλλογής που απευθύνεται σε παιδιά. Μια τέτοια καλαίσθητη συλλογή, με τον χαριτωμένο τίτλο  ΄Αλφα βήτα τορορό, ήλθε από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με δημιουργό την νηπιαγωγό, Αναστασία Αγραφιώτη.

    Την γεμάτη χαρούμενα χρώματα και υπέροχη εικονογράφηση, επιμελήθηκε η γνωστή, εμπειρότατη και με πλούσια παραγωγή, Διατσέντα Παρίση. Τα ποιήματα, απόλυτα εναρμονισμένα με τα σκίτσα και τα χρώματα, κάνουν το βιβλίο, εξαιρετικά, ελκυστικό και απολαυστικό.

   Η συγγραφέας, ως νηπιαγωγός, αφουγκράζεται τις ανάγκες των παιδιών, γνωρίζει τον βαθμό της αντιληπτικότητάς τους και στήνει μια συλλογή, με γνώμονα την Αλφαβήτα, η οποία, σίγουρα, θα κερδίσει το ενδιαφέρον τους και ταυτόχρονα θα τα φέρει σε επαφή με το Ελληνικό Αλφάβητο. Και όλα αυτά  με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό.

    Η δημιουργός, διαχειρίζεται θέματα γνωστά, στα οποία, όμως,  προσθέτει την νότα της σύγχρονης άποψης και την δροσιά της ανανέωσης.

   Τα ποιήματα είναι απλά, κατανοητά, με χιούμορ, με περιεκτική φόρμα δύο στροφών, χαρακτηριστικά τα οποία κερδίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν την φαντασία  του παιδιού.

    Η συλλογή, περιέχει είκοσι τέσσερα ποιήματα, όσα και η αλφαβήτα και η συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την δική της ποιητική τεχνική, με ποιήματα  από συλλογές άλλων ποιητών, με απόλυτο σεβασμό στο έργο τους.

     Συμπερασματικά, η Αναστασία Αγραφιώτη, προσφέρει στο παιδί, μια υπέροχη συλλογή, ταιριαστή με την παιδική ψυχοσύνθεση και  αντιληπτικότητα, η οποία, όχι μόνο θα  του μάθει το αλφάβητο αλλά, παράλληλα, θα  πλουτίσει το λεξιλόγιό του και θα του δώσει την ευκαιρία, να αγαπήσει την ποίηση. Το νόημα της λαϊκής παροιμίας «΄Ο,τι μικρομάθεις, δεν το μεγαλαφήνεις»,  προσπαθεί  να το  πραγματοποιήσει φέρνοντας σε επαφή το παιδί με την ποίηση και να προετοιμάσει τον αυριανό αναγνώστη και λάτρη της .

     Ευχόμαστε, στην Αναστασία Αγραφιώτη, να συνεχίσει την προσπάθειά της στην

ποιητική γραφή και να χαρίσει στα παιδιά νέες ποιητικές δημιουργίες.

               Ελένη Χριστούλα – Πατελοδήμου

               Εκπαιδευτικός,  τ. Αντιπρόεδρος « Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς»

              Υπεύθυνη του διαγωνισμού στην κατηγορία της  Ποίησης

                   Ιανουάριος, 2024

Αλεξάντρια Μαρτζάνο-Λέσνεβιτς “Το στοιχείο ενός σώματος” | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

20 Φεβρουαρίου 2024

Ο έρωτας παρακάτω: Ένα ερωτικό μυθιστόρημα της Φραντζέσκας Κολυβά

20 Φεβρουαρίου 2024